Schengen bölgesi, herhangi bir sınır ya da pasaport kontrolü olmaksızın ülkelerin sınırları arasında özgürce hareket edilebilmeyi sağlayan, 26 Avrupa ülkesinin oluşturduğu bir bölgedir. Ayrıca Schengen bölgesi üye ülkeleri, kabul edilen tek bir vizeyle seyahat eden kişilere ülkeler arasında özgürce geçiş yapma imkânı da sağlar. Bu anlaşmadan 400 milyondan fazla insan yararlanırken her sene Schengen bölgesindeki ülkeler arasında bir milyardan fazla yolculuk yapılmaktadır.
Schengen bölgesinde hem insanlar, hem mallar hem de hizmetler özgürce hareket edebildiği için bölgenin avantajları arasında dayanışmanın yanı sıra ekonomik rekabet de bulunur. Hatta birtakım faktörlere de dayanarak Schengen bölgesi içindeki ticaret masrafı %0,5 ila %1,5 arasında düşebilmektedir.
Schengen ülkeleri, sınırların serbestliği sonucunda güvenlikten açık verilmemesi için güvenlik tehditlerine ilişkin istihbaratları paylaşırlar. Ayrıca sınır ötesi denetim ve gözetime sadece izin verilmez, ayrıca teşvik edilir de. Schengen üyesi ülkeler, trafiğin serbest akışını sekteye uğratabilecek her türlü gereksiz hız limiti ve diğer engelleri kaldırmakla yükümlüdür.
Biraz da Schengen bölgesinin tarihinden bahsedecek olursak, bu bölge adını, 1985 yılında Schengen, Lüksemburg’da imzalanmış Schengen bölgesi anlaşmasından almıştır. İlk başta anlaşmayı imzalayıp iç sınır kontrolünün kaldırılmasını onaylayan yalnızca beş ülke vardı. Ancak Schengen bölgesi gelecek yıllarda genişlemeye devam etti ve şu anki 26 ülkenin oluşturduğu Schengen bölgesine ulaştı.
Schengen Bölgesi Ülkeleri
Belirttiğimiz gibi, Schengen bölgesini 26 ülke oluşturmaktadır. Bunların içinde Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da bulunur. Schengen bölgesindeki ülkelerin tam listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Başvuru yapmayı düşündüğünüz Schengen ülkesi hakkında daha fazla bilgi almak için bayraklarına tıklayın: